18 Kasım 2009 Çarşamba

AutoCad programı ile tesisat çizimi

Autocad programı ile mekanik tesisat projeleri çok rahat çizilmektedir. Isıtma – Soğutma tesisatı, yengın tesisatı, sıhhi tesisat ve klima havalandırma projeleri autocad ile mükemmel bir şekilde çizilebilmektedir. Bu programla çizilen projelerle tesisatların uygulamaları çok sağlıklı yapılabilmektedir. Autocad programı makina mühendisleri ve teknik ressamların çokça kullandıkları ve faydalandıkları çok önemli bir çizim programı olmakla beraber mimarlarda bu programdan faydalanırlar. Autocad programının mekanik tesisat sektörü için geliştirilmiş bir başka versiyonuda bulunmaktadır. Bu programın ismideAutodesk Revit MEP 2010′dur. Bu program ile boyutlandırma ve basınç kayıplarını bulabilir ve kanal boyutlandırması , hava debisi, hava hızları gibi vs. debileri ölçebilirsiniz ve bu debilere ve değerlere göre kanal ve boru tasarımın bu program otomatik olarak yapmaktadır. Bir yerde kanal veya boru kesişmesi olduğu zaman bunu size hata olarak bildirir.

AutoCad copy ve move

Autocad çizim programında bir çok komut vardır. Bu komutları sırayla tanıyalım1 – Copy : Copy komutuyla çizdiğimiz objeleri kopyalama yapabiliyoruz.Bu komutu klavyeden co yazıp enter yaparak çalıştırabiliriz ve kopyalama işlemi yapabiliriz. Copy komutunun bir başka özelliğide çoklu kopyalama yapabilmesidir, bu komutta son çıkan autocad sürümlerinde yani autocad 2009′da kendi multiple copy yapabilmektedir.
2 – Move : Move komutuyla çizdiğimiz objeleri bir yerden diğer bir yere taşıyabiliriz. Klavyeden M yazıp enter objeyi seçip enter ve taşıma işlemini gerçekleştirebilriz.

AutoCad break ve trim komutu

Autocad çizim programında break ve trim komutlarını inceleyelim:
1- Break : Break komutu bir çizgiyi ikiye ayırma komutudur yani çizginin iki tarafına tıklayarak çizgiyi bölme komutudur.
2- Trim : Trim komutu kesişen iki çizgiyi bir birinden koparmaya yarayan komuttur.

Autocad rotate ve scale

Autocad programında rotate ve scale komutlarını inceleyelim:
1- Rotate : Rotate komutu çizdiğimiz bir objeyi istediğimiz bir açıda çevirmeye yarayan bir komuttur, ro enter object seçimi enter ve verine açı enter.
2- Scale : Scale komutu çizdiğimiz bir objeyi büyültüp küçültmeye yaran bir komuttur, sc yazarak enter object seçimi enter hangi oranda büyültmek veya küçültmek istiyorsak mesela 10 olan birimi 20 yapmak 32 yapmak istiyorsak 32/20 enter.

AutoCad’te bozuk dosyaları nasıl düzeltiriz?

Autocad dwg uzantılı dosyalar bazen bozuk olmasına rahmen açılabiliyor. Bu bozuk dosyadan aldığımız her hangi bir block veya çizimi diğer projeye yapıştırdığımız zaman sağlam olan dosyada bozuluyor. Bozuk dosyayı onarmak için önce dxf olarak kaydediyoruz, dxf dosyasını tekrar açıp dwg olarak başka bir isimde R2004 olarak farklı kaydediyoruz. Dosyayı açtığınızda düzeldiğini göreceksiniz.

AutoCad Hatch komutu

Hatch komutu tarama komutudur. Herhangi bir çizimin içini taramamız için çizimin tamamının tek çizgi olması gerekiyor yani bir karenin veya dairenin içini tarayabiliriz ama yarım daireyi tarayamazsınız. Komutun kısa yol yazılışı bh. Bh yazıyoruz, enter, swatch yazan kısımdan istediğiniz tarama biçimini seçiyorsunuz ve scale kısmına oran taramanın sıklık değerini yazıyorsunuz sonra pick point’i seçiyoruz ve objenin içine tıklıyoruz sonra enter ve ok tıklıyoruz.

AutoCad Erase komutu

Erase komutu çizgi ve herhangi bir objeyi silmeye yarayan komuttur. E yazıyoruz enter objeyi yada çizimi crossing yada sellection yapıyoruz tekrar mousenin enter tuşuna basıyoruz ve siliyoruz. Sildiğimiz bir çizgiyi geri almak veya başka bir komutla yaptığımız işlemi geri almak için undo komutunu kullanıyoruz.

AutoCad’te Chamfer komutu

Chamfer komutu kesişen iki çizgiye 45 derecelik açıyla radius vermeye yarayan komuttur. Chamfer yazıyoruz enter dist’ e değer veriyoruz önce ilk çizgiye tıklıyoruz sonra ikinci çizgiye ve redius oluşuyor.

AutoCad’te Autosave ayarlaması

Autocad ile proje çizerken çizminizi her zaman kaydedemezsiniz ve güç kaynağınız yoksa elektrik kesilmelerinde pc’ niz kapanacaktır ve yaptığınız çizimi kaydetmediğniz için çizdikleriniz kaybolacaktır. Autucad programınızda autosave komutunu aktif yapar ve autosave süresinide kısaltırsanız bu sorun ortadan kalkacaktır. Üst bardan tools’u seçiyoruz ordan options’u seçiyoruz open and save’ i seçiyoruz Automatic save’ i işaretleyip Minutes between saves’ i işaretliyoruz ve apply ve ok tıklıyoruz.

AutoCad’te Rectangle komutu

Rec yazıp enter yapıyoruz ve mouseyle tıklayıp alt basılı tutup Q tuşuna basıyoruz ve değer yazıyoruz örnek @200,200 enter. Bu komutla istediğimiz ölçüde dikdörtgen ve kare çizebiliyoruz.

AutoCad copy paste bekleme sorunu

Autocad 2008′de bir projeden diğer bir projeye bir resmi veya block’u copy yapıp paste yaptığınız zaman autocad donuyor ve 15-20 dk işlem yapamıyorsunuz bunun sebebine gelince, mimari prohelerde olan sayfa scale değeri ile sizin kullandığınız projelerininkiyle farklı olması. Bu durumdan kurtulmanın yolu ise CleanupScales.exe ile bütün projelerinizi taratmanız lazım ama önce CleanupScales.exe ve CleanupScalesRes.dll dosyalarını program files’ın içinde olan autocad 2008 klasörünün içine kopyalayın sonra CleanupScales.exe yi çalıştırın autocad dosyalarını veya bulunan klasörleri browse’den seçin ve ok diyerek taratınız. Dosyalarınız artık temizlenmiştir ve paste yaptığınız zaman takılmayacaktır. Dosyaları indirmek için linkler aşağıdadır.
Download CleanupScales.html
Download Scale_List_Cleanup_Utility_32bit.exe
Download Scale_List_Cleanup_Utility_64bit.exe

AutoCad’te kaybolan bilgileri nasıl kurtarırız?

Autocad programıyla yaptığınız çimlerde elektrik kesilmelerinden dolayı olan proje ve çizim kayıplarınızı kurtarmak için şunları yapmamız gerek: Tools, options, files’a giriyoruz automatic save file location içinde yedek dosyanın nerede olduğunun yolu gözüküyor. Bu yoldan giderek klasörün içinden ac$ veya sv$ uzantılı olan dosyanızı copy yapıp C: içine direk yapıştırıyoruz, sonraki aşamada dos işletim sistemine girerek buradan ac$ veya sv$ uzantısını şu şekilde değiştiriyoruz: C: içindeyken ren boşluk dosya ismi.ac$ boşluk yeni isim.dwg enter yapıyoruz ve dosyamızı kurtarıyoruz.

AutoCad’te Spline çizgisi nasıl ölçülür?

Spline komutu genelde, mekanik projelede ve ısıtma tesisatı projelerinde kullanılır. Kollektörlü radyatör borulamasında kullanılan cross-link borular spline’la çizilir. Spline ile çizilen boruları ölçmek içinde len yazıp enter yapıyoruz spline ile çizilen çizgiye tıklıyoruz alt lısımda değerini yani metrajını yazıyor.

AutoCad’te Find komutu nasıl kullanılır?

Autocad’te find komutu birden fazla yazıyı tek komutla değiştirmeye yarar. Mesela 100 rakkamını değiştirmek istiyorsunuz fakat 100 rakkamından 50 tane yazılmış olarak var, bu 50 adet 100 rakkamını tek tek değiştirmek zaman alacağından find komutunu kullanarak bir anda hepsini istediğiniz yazıya çevirebilirsiniz. Üst komutlardan Edit’te find’a tıklıyoruz, find text stirng’e 100 yazıyoruz, replace with’e yeni yazıyı yazıyoruz ve replace all’a tıklıyoruz ve close’a tıklıyoruz yazılarımızın hepsi değişiyor.

Autocad’te layer kontrolü ve layer oluşturmak

Autocad ile yeni layer oluşturmak için format’tan layer’a giriyorsunuz sağ click yapıp new layer seçiyorsunuz ve istediğiniz ismi veriyorsunuz. Verdiğiniz isimden sonra, çizgi tipini ve çizgi rengini belirliyorsunuz. Buradan çizginin kalınlığınıda belirliyebiliyorsunuz. Layer’da isolate ve freez komutları bulunur. İsolate komutu seçtiğiniz çizimi aktif yapar seçilmeyenler üstünde işlem yapamazsınız. Freez komutu ise dondurma komutudur , seçtiğiniz objeyi veya çizimi dondurur ve işlem yapamazsınız.

AutoCad Spline komutu nasıl kullanılır?

Spline komutuyla serbest çizgi çizebiliriz, mesela mekanik tesisat projelerimizde spline ile kollektörlü ısıtma tesisatı borulaması yapabiliriz. Radyatörlere giden crosslink boruları spline komutu ile rahatça çizebiliriz. Spline yazıyoruz enter mouseyle tıklıyoruz ve serbest çizgi çizmeye başlayabiliyoruz.

Autocad Rectangle komutu nasıl kullanılır?

Rectangle komutu ölçülü dikdörtgen veya kare çizmemize yarayan bir komuttur. Çiizim komutunu şöyle çalışıyor: Mouse ile sol tuşa tıklıyorsunuz, klavyenin alt tuşuna basılı tutarak Q tuşuna basıyorsunuz çıkan işaretten sonra örnek @200,200 yazıyoruz ve enter’a basıyoruz.